Grafisch

Lieve plaatjeskijker,

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden is een bekend spreekwoord. Maar daar ben ik het persoonlijk volmondig mee eens! Op papier kun je een heleboel creativiteit kwijt. Van tekening tot collage en het maken van een eigen logo. Of wat dacht je van een moodboard? Op deze pagina staan allerlei grafische ontwerpen en andere 2D creaties. Verder kun je tips vinden voor het maken van bijvoorbeeld een collage. Kan je niet wachten om met knutselpapier of stiften aan de slag te gaan? Lees dan gauw wat posts op deze pagina verder!

Ik hoor het graag als je nog opmerkingen of suggesties hebt om deze pagina nog beter en creatiever te maken!

Liefs Renske

Collage maken

Lieve fotoshopper,

Zin om eens een collage te maken zonder computerprogramma? Gewoon doen! Heerlijk om lekker eens ouderwets te knippen en plakken! En op het resultaat staan dan al jouw ideeën bij elkaar. Leuk voor in je kamer of om weg te geven als cadeau. En wie weet krijg je er wel nieuwe ideeën van!

Verschillende spullen kunnen gebruikt worden om een collage te maken. Denk aan plaatjes, foto’s, tijdschriften en misschien zelfs voorwerpen (kraaltjes, lint, etc.). Hoe meer je opplakt, des te drukker het resultaat. Kies daarom voor een rustige achtergrond! Grote kans dat je tijdens het maken van je collage namelijk erg enthousiast wordt.  Verder moet je goed nadeken over het gebruiken van grote, kleine of beide soorten afbeeldingen. Verschillende groottes van afbeeldingen geeft een iets rommeliger resultaat. Enkele grote plaatjes zorgen juist voor veel aandacht voor enkele onderwerpen.

IMG_0923

Belangrijk is van tevoren te bedenken wat je met je collage wil bereiken! Hierboven staat een foto van mijn collage met plaatjes van  www.tumblr.com. Het doel van deze collage was om deze als poster op te kunnen hangen in mijn kamer. Op die manier kan ik alvast spulletjes verzamelen/knutselen voor een toekomstige nieuwe kamer. Want wel zo leuk als die kamer in een totaal andere style is dan mijn huidige kamer!

Wat wil jij bereiken met jouw collage? Laat het weten!

Liefs Renske

 

Bureau opleuken met tijdschriften

Lieve tijdschriftlezer,

Wat doe jij met je oude roddelbladen, fashion magazines en woonbladen? Niet weggooien toch hoop ik?! Je kunt er namelijk een heleboel inspiratie uit halen! Dus pak gewoon eens een paar oude tijdschriften en knip/scheur er wat leuke afbeeldingen, korte teksten, foto’s en quotes uit.

Vervolgens kan je een heleboel dingen doen met deze stukjes papier: opplakken op een poster, ophangen op je muur, gebruiken ter versiering van je agenda/notitieboek of uitspreiden op een tafelblad ter inspiratie. Ik koos voor de laatste optie. Nadat ik net al mijn mooie plaatjes had uitgespreid op m’n bureau, schoot me het volgende te binnen: ik laat dit precies zo liggen! Dat zou zeker werken als een inspiratiebron wanneer ik aan mijn bureau zit.

Er was alleen een klein probleem: ik wilde niet de hele tijd al die afbeeldingen oprapen wanneer ze weer eens zouden verschuiven. Vastplakken op een tafel met lijm/plakband was misschien alleen niet zo’n goed idee… De oplossing bedacht ik toen ik het deeg van de havermoutkoekjes met vershoudfolie eromheen (klik hier voor het recept) in de koelkast zette. Vershoudfolie, daarmee moet het lukken!

Na het folie over de plaatjes uitgerold te hebben, plakte ik het aan de zijkanten en onderkant vast met wat plakband. Daar zie je helemaal niets van! Et voilà: mijn opgepimpte bureau! Het zal vast voor veel creatieve kriebels zorgen, toch?

IMG_1207.JPG

Wat heb jij met je oude tijdschriften gedaan? Heb je er al plaatjes uitgeknipt? Ik ben erg benieuwd en zou het leuk vinden als je een reactie schrijft!

Liefs Renske

 

Muurversiering

Lieve decorater,

Toevallig nog een lege muur die zin heeft om opgeleukt te worden? Of heb jij zelf juist zin om lekker eens die wand te versieren? Lees dan snel verder! In deze post vertel ik je een manier om de meest originele muur ooit te maken! Volg gewoon de volgende stappen:

1) Koop een of twee vellen karton, bijvoorbeeld bij de Bruna.

2) Verzamel verzamel verzamel! Papier gaat als basis dienen voor de decoratie, dus ga eens op zoek naar plaatjes uit tijdschriften, inpakpapier, visitekaartjes en foldertjes. Daarna kun je op zoek naar 3D spulletjes zoals oude bedeltjes, lint, touw, oude spiegeltjes en kraaltjes. Leef je uit! De gouden regel is als volgt:gooi niets weg!

3) Zoek allerlei leuke vormen op in je keukenkastjes: borden (rond of vierkant), glazen (groot en klein), schalen (ovaal) en nog veel meer!

4) Teken met een potlood de vormen over op het karton.

5) Knip de vormen uit. Zorg voor een goede en scherpe schaar. Als je linkshandig bent, vraag dan heel lief je moeder, buurvrouw, huisgenoot of vriendin om hu
lp. Want ik spreek uit ervaring als ik zeg dat een linkshandig persoon lang niet zo mooi kan knippen – ook niet met een linkshandige schaar – als welk rechtshandig persoon dan ook. Vooral bij dik papier of lastige vormen blijkt dat nog wel eens een probleem… En kijk waar je nu precies mee te maken hebt, haha!

6) Beplak de uitgeknipte vormen met alle soorten papier die je gevonden hebt. Je kunt hierbij een lijmstift gebruiken. Begin IMG_1276-1daarbij met de achtergrond van de vormen; wil je een egale achtergrond van een soort papier of juist een collage bestaande uit meerdere soorten 2D materiaal? Maak de achtergrond vooral niet te druk als je er bovenop nog meer plaatjes wil plakken!

7) Perforeer (met een perforator) gaatjes in al je vormen zodat je ze met spijkers, punaises of lint kunt bevestigen aan de muur. Persoonlijk vind ik dat lint  een erg leuk effect geeft!

8) Bevestig met ‘Alleslijm’ (huismerk) tierelantijntjes op de vormen. Wees creatief, want de 3D effecten maken jouw muur straks extra speciaal!

9) Ophangen maar! Zorg vooral voor een leuke compositie: een paar grote vormen hier, een paar vierkanten daar, roze juist aan de andere kant, enzovoorts.

10) Drink een kop thee, terwijl je geniet van je nieuwe uitzicht!

Hierboven staat een foto van mijn resultaat. Stuur je ook een foto van jouw nieuwe muur?

Liefs Renske

Logo ontwerpen

Lieve ondernemer,

Barst je van de ideeën om een bedrijfje op te zetten? Of wil je een goed doel beginnen? Maak jouw idee dan echter door het visueel te maken! Ontwerp een logo van jouw toekomstige bedrijf/vrijwilligersorganisatie/commissie/vereniging/etc. Je zal al gauw merken dat de realisatie van je plan al een stukje dichterbij lijkt! Lees snel verder voor wat tips om een logo te ontwerpen.

 • Denk goed na over een vorm, dier, kleur, abstractie die past bij zowel jouw idee als de naam. Dit kost even wat tijd en brainstormwerk, maar daar krijg je iets moois voor terug!
 • Ga op internet op zoek naar ideeën die je in je hoofd hebt. Maak het idee van je afbeelding duidelijker voor jezelf.
 • Maak op papier een paar schetsen van je idee. Ziet het eruit zoals je gedacht had? Of mist er nog iets?
 • Bedenk of je tekst in je logo wil verwerken. Moet de naam van je organisatie/vereniging/bedrijf erbij? Of een korte slogan eronder? Zo ja, ga dan in Word op zoek naar lettertypes die je aanspreken. Je kunt bovendien ook gratis bijzondere lettertypes downloaden op internet.
 • Print vervolgens verschillende lettertypen en groottes uit om te kijken welke het best bij je schets past. Knip het leukste lettertype uit en plak ze hem bij je schets.
 • Tevreden? Dan kun je echt beginnen! Download een fotoshop programma op je computer. Maak dan een duidelijke foto van je schets. Pas de afbeelding verder aanpassen op je computer. Varieer eindeloos met kleuren, achtergronden, schaduweffecten, etc. Misschien kom je wel nog leukere lettertypen tegen dan je al had!
 • Fotoshop programma’s kosten vaak helaas wel geld. Je kunt het daarom ook proberen met paint. Daarbij zijn een heleboel standaardvormen die je kunt gebruiken in je logo. Ook kun je bepaalde effecten toevoegen.
 • Maar natuurlijk kun je ook old school het logo op papier uitwerken. Print dan op stevig papier je teksten uit. Realiseer vervolgens je schets op een nieuw vel papier. Dit gaat niet in een keer goed, maar oefening baart kunst. Begin met potlood en werk het uit met verf, ecoline, potloden of viltstiften. Met ecoline en wascokrijt kun je mooie effecten creëeren. Of maak schaduw met harder en zachter drukken op je potloden. Knip vervolgens je teksten uit en plak ze bij je schets. Aan het einde hoef je je logo alleen nog maar in te scannen. En wie ziet dan nog het verschil met fotoshop?
 • Gebruik je logo meteen als middelpunt van je idee! Laat het zien aan mensen, zet het op je website en kijk ernaar wanneer je verder werkt aan je idee.

Hieronder staat een schets van het logo dat ik heb gemaakt voor mijn galacommissie: Galazelle. Het moet een gazelle voorstellen, dus ik ben benieuwd of jullie dat eruit zouden opmaken!

IMG_1356

Heb jij al wel eens een logo ontworpen? Zo ja, waarvoor? Laat het me weten!

Liefs Renske

 

Moodboard

Lieve sfeermaker,

Kun jij ook zo verlangen naar een koude winteravond met kaarsjes en de openhaard? Zo’n heerlijke sfeer die daarmee gecreëerd wordt, vind je niet? De letterlijke vertaling van moodboard is sfeerbord. Door verschillende afbeeldingen te combineren op plat vlak, kun je een bepaalde sfeer creëeren. Zo kun je iemand laten zien wat je bedoelt; ‘1 plaatje zegt meer dan 1000 woorden’, zeggen ze toch weleens? Heel handig als je inspiratie wil opdoen, je kamer een make-over wil geven of een ideale outfit wil samenstellen. Hieronder volgen een paar tips voor het maken van een moodboard. En natuurlijk ontbreken een paar voorbeelden niet!

 1. Kies een vrij rustige achtergrond. Met alles wat er nog op gaat komen, loop je kans dat het anders té druk wordt. Neem stevig papier, karton of behang.
 2. Pak gauw oude tijdschriften uit de kast, wat postkaartjes, stickers en nog meer. Knip en plak je gek! Zorg voor afwisseling door groot-klein & kleuren die niet per se bij elkaar passen. Maar houd het wel in de stijl die je voor ogen had.
 3. Neem ook eens wat 3D materiaal om erbij te plakken. Van stof tot knopen die je altijd in van die zakjes krijgt bij een kledingaankoop. Denk out of the box!
 4. Tekenen en verven kan ook! Of neem pastelkrijt, want op een donkere achtergrond geeft dat een gaaf effect. En een bloemetje kleuren, dat kan toch iedereen?
 5. Less = more, dus weet wanneer je moet stoppen met plakken! Ruimtes kunnen ook heel wat creëeren.
 6. Een moodboard kan ook online! Kijk bijvoorbeeld eens op http://www.mindmeister.com voor het maken van een mindmap. Dat is net iets anders dan een moodboard, waarbij je kunt proberen visueel iets te onthouden. Toch is het zeker een kijkje waard. En als je dan toch bezig bent, neem dan eens een kijkje op http://www.moodstream.gettyimages.com om je te laten inspireren. Geef je stemming aan zodat beelden en geluiden erbij gematcht kunnen worden!
 7. Soms is het nog mooier (door de kwaliteit) om een bepaald programma te downloaden op je computer en daarmee een moodboard te maken. Zo kun je Olioboard gebruiken om je kamer te stylen en Polyvore als het om fashion gaat!
 8. Gebruik tekst! Naast plaatjes is het ook goed om korte zinnen, koppen, woorden en spreuken te gebruiken voor je moodboard. Dat legt dan op een andere manier weer uit wat je wil zeggen. Perfect, want sfeer, dat is waar het om ging!

Hieronder staan nog een paar voorbeelden. Stuur je mij ook een foto van je moodboard?

Liefs Renske

 

Fotocollage

Lieve fotograaf,

Ook al druk in de weer met je vakantiefoto’s uitzoeken? Ik wel! Met mijn polaroidcamera heb ik een aantal leuke foto’s gemaakt en daar wilde ik wat mee doen. En dat is gelukt, zie hieronder het resultaat aan mijn muur 🙂 Nieuwsgierig hoe ik dit heb gedaan? Lees dan snel verder!

IMG_1596

Pak allereerst dit er even bij:

 • Foto’s (polaroid heb ik gedaan, maar dat hoeft niet per se)
 • Stickers (bij de Hema hebben ze voor polaroid foto’s heel goedkoop leuke dingen om je foto’s op te vrolijken)
 • Kartonnen houders (ook van de Hema, maar voor gewone foto’s kun je ze zelf knutselen)
 • Een permanent marker
 • Touw (van dat sterke huis-, tuin- en keukentouw is leuk voor een retrolook) of lint
 • Schaar
 • Nietmachine
 • Perforator

Plak de stickers op je foto’s. Een ballonnetje bij een feestfoto en een zonnebrilletje bij een kiekje van een stranddag. Je kunt ook ‘de lijst’ van je polaroidfoto beplakken met de stickers van Hema. Of stop ze in een kartonnetje. Bij gewone foto’s kun je zelf een kartonnen lijst maken. Met een nietmachine geef je aan de foto’s/kartonnetjes een beetje een hippie uiterlijk.IMG_1592Schrijf bij je foto’s of op de kartonnen omhulsels met stift wat je gedaan hebt. Of teken er iets kleins bij. Let op, maak het niet te druk! Het moet om de foto’s blijven gaan. Dat geldt trouwens ook voor het versieren zoals hierboven staat beschreven.

Maak met een perforator gaatjes in de foto’s/kartonnetjes. Aan de boven- en/of onderkant kan allebei en wissel het aantal gaatjes af per foto.IMG_1594.jpg

Rijg het touw/lint door de foto’s heen. Ze hoeven niet mooi op een rijtje te blijven. De ene keer door het gat aan de onderkant van die en dan weer langs de zijkant van de andere foto. Knip pas aan het einde het touw/lint af en maak een knoopje aan de uiteinden. Je kunt ook zorgen dat de uiteinden bij elkaar eindigen en dan een knoop maken.

Met behulp van een paar punaises door het touw en de foto’s, hang je het op je muur. En je kunt er natuurlijk de volgende keer weer wat meer foto’s bijhangen.

Zelf heb ik met wat kleine lintjes nog een strikje en andere versiersels gemaakt voor aan het touw, maar dat hoeft niet. Je kunt misschien zelf ook nog iets anders verzinnen om toe te voegen? Stuur een foto van jouw fotocollage op naar me!

Liefs Renske

 

Bureaublad achtergrond

Lieve computeraar,

Heerlijk om eens in de zoveel tijd eens je achtergrond te vervangen hè? Dat kan ook met een collage. In Word plak je de leukste plaatjes bij elkaar (kies wel de functie ‘achter tekst’) en vervolgens maak je een screenshot van het geheel. Even instellen als achtergrond et voilà! Zie hieronder mijn resultaat 🙂

Schermafbeelding 2016-09-05 om 15.28.19.png

Computeren is nog nooit zo leuk geweest 😉

Liefs Renske